Blog 2017 – 2 – Gebreken

Verstandig als we waren hadden we in Nederland een bouwtechnische keuring laten doen door een bedrijf op Bonaire. Hier kwam niets spannends uit, waar we blij mee waren. Dit hebben we ook zeker meegenomen in onze besluitvorming om het pand te kopen.

Nu ruim 8 maanden verder zijn we toch wel tegen wat dingen aangelopen, die bij een bouwtechnische keuring of de vorige eigenaar bekend zouden moeten zijn. In hoeverre heb je dan iets aan een keuring? Wij eigenlijk niets… Maar goed, weer een wijze les laten we maar zeggen.

Letterlijk staat in het bouwtechnisch rapport: “Er zijn geen termieten aanwezig en er is geen sprake van betonrot”. Beide hebben we helaas flink mee te maken gehad.

We waren van plan om een etage op te knappen en deze te gaan verhuren aan gasten. We hadden al airco’s geplaatst en de nodige aanpassingen gedaan. We zouden alleen nog moeten schilderen. Maar we kwamen een scheurtje tegen. En nog een, en nog een…. Even tegen de muur kloppen.. Klinkt hol.. Niet best.. Met hamer kloppen.. Beton valt er vanaf.. Oh oh.. Conclusie: Op zo’n 20 plekken betonrot. Hadden we dit bij de koop kunnen zien? We hadden er uberhaupt nog nooit van gehoord..

Maar goed, het zou toch opgelost moeten worden. Het klussen kon weer beginnen. Alles werd eraf gebikt. Wat een hels karwei. Gelukkig kregen we ook nog hulp van onze broer/ zwager en schoonzus, die net gedurende die tijd op Bonaire waren. Dagen van rotzooi, stof en heel hard werken braken aan. Er leek geen einde aan te komen. Uiteindelijk was het nodige beton verwijderd en kon de roest behandeld worden. Hierna zouden we zelf wel even de muren en balken aansmeren met cement, maar dit was toch een iets specialistisch klusje. Het cement viel er net zo hard weer vanaf 🙂
Uiteindelijk hebben we dit maar laten doen. De jongens van BAM BAM hebben alles weer netjes dicht en glad gemaakt en de hele etage is ondertussen geschilderd. Daar kwam ook nog bij dat we lekkage hadden en daardoor op een heel stuk van het dak nieuwe dakbedekking moest. Deden we er ook maar gelijk bij.

Maar het is af! Of eigenlijk niet helemaal, want de container voor de inrichting van het appartement is vertraagd. Ligt ergens in Florida.. Nu is dat normaal gesproken geen probleem, alleen arriveren onze gasten eerder dan de container.. Onze halve eigen inboedel staat er nu en de gasten kunnen  komen! 🙂

En toch betaal je weer de rekening zelf, ongeacht dit nou onder verborgen gebreken valt of niet. Hoe kan het dat dit niet gezien wordt bij een bouwtechnische keuring, dat wij het niet gezien hebben en de vorige eigenaar dit niet vermeld heeft? Zijn wij zo naief en te goed van vertrouwen? Blijkbaar.. maar zoals gezegd we hebben al zoveel wijze lessen opgedaan op Bonaire J Benieuwd naar de volgende. Waarschijnlijk iets met auto’s, die het ook niet zo lang volhouden hier..

Foto’s van ons nieuwe appartement kun je op onze website zien: www.BnBBonaire.com/fotos (Superiour appartement)

Tot de volgende keer!

Jarl & Christine en kids