Renovaties

Hoe staat het nu eigenlijk met ons pand?

Toen we in juni 2016 arriveerden op Bonaire wisten we dat er veel moest gebeuren aan het pand. In eerdere blogs hebben we beschreven over de betonrot en rioleringsproblemen, maar hoe staat het er nu voor?

In juni zijn we twee jaar verder. De tijd vliegt! Onze insteek was om gelijk te beginnen met het verhuren van de appartementen en zelf tussendoor te gaan klussen. Het zou veel geld besparen als we zoveel mogelijk zelf zouden doen. Dit klopt ook wel, alleen wat is dit moeilijk! Tussendoor gaan de overige werkzaamheden namelijk gewoon door. Denk aan het ontbijt, schoonmaken, gastcontact, in- en uitcheck en kleine klusjes die meer prioriteit hebben. En ben je net bezig om beton uit te hakken, zit je onder het stof en viezigheid en gaat de telefoon… Of komen er gasten of bedrijven met vragen. Of moet er autohuur of een taxi geregeld worden. Gasten vinden het ook heel leuk om even een praatje met je te maken als je aan het klussen bent.
Begrijp ons niet verkeerd; Het gastcontact en dingen regelen is juist is heel erg leuk, maar op sommige momenten… 🙂

In het begin was dit erg wennen. Met de gehaaste mentaliteit die we uit Nederland hadden meegenomen was het moeilijk om tussen het klussen door andere dingen te doen die tijd kosten. Je wilt de klus afronden, maar dit lukt lang niet altijd. Maar op een gegeven moment leer je hier mee omgaan en stel je jezelf de vraag waarom het dan allemaal snel en op tijd af moet zijn. Maakt het uit als een klus een week later klaar is? Vaak niet. Was moeilijk hoor, en nog steeds wel, maar de stress is zeker minder geworden als het hierom gaat.

We doen dus zoveel mogelijk zelf en knappen alles beetje bij beetje op. Ook investeren we waar nodig en waar dit kan. Het duurt allemaal wat langer maar scheelt enorm veel geld als we dit door specialisten zouden laten doen. Denk aan offertes van $ 20.000,- voor het verven van het pand wat we nu zelf doen. Scheelt wel aardig toch? Alleen zijn we bang dat als we klaar zijn met schilderen, we weer opnieuw kunnen beginnen waar we begonnen waren 2 jaar geleden.. Het pand zelf gaat er steeds beter uit zien. En alles werkt naar behoren. Alle wasbakken hebben een sifon (ja, die hadden ze niet..) en toiletten spoelen goed door en laten geen liters water per dag meer door. Scheelt weer. De plekken betonrot zijn weg en alles ziet er strak uit.
Het mooiste is ook dat je veel technische kennis op doet bij het klussen. Wie had gedacht dat we nu een prima hovenier, klusjesman/vrouw en loodgieter zouden zijn 🙂

Wat we verder hebben aangepakt is het plaatsen van nieuwe hekken, grind om het pand heen, nieuwe Palapa daken (palmbladeren) en het plaatsen van nieuwe keukens. En oh ja, natuurlijk ook twee appartementen gerenoveerd. En nog veeel meer kleine klusjes natuurlijk. Toch nog best wel wat gedaan in bijna twee jaar.

Gaat het klussen ooit ophouden? Waarschijnlijk niet. We hebben het nu op orde, maar er staan nog zoveel dingen op ons lijstje. Natuurlijk met heel veel geld zouden we alles kunnen laten renoveren, maar wij vinden dat we met onze ervaring dit prima zelf kunnen 🙂

Bed & Breakfast Bonaire

Tot de volgende keer. Iets met een mijlpaal van 2 jaar op Bonaire!

Zonnige groet,

Jarl & Christine & kids