Werken of plezier?

Vandaag is het woensdag 13 februari 2019.. Een dag met harde wind.. En weet je wat je met harde wind kunt doen? Windsurfen natuurlijk! 🙂 Dus zit ik hier op kantoor, onrustig en met een gehaast gevoel… De watersporters onder ons zullen dit vast herkennen. Je kijkt uit het raam en ziet de (palm)bomen heen en weer gaan. Wind! Veel wind! Ik wil weg.. Ik moet weg.. Het water op.. En genieten van de snelheid, het water en de wind op je lichaam en in je gezicht.

‘Zou ik vanmiddag kunnen surfen? Vanochtend hard werken en de rest van de dag het water op? Oh nee, de kinderen moeten opgehaald worden van school.. Er komen vriendjes spelen.. Maar die kunnen ook mee toch? Het kost toch wel veel tijd om het setje op te tuigen.. Is er dan nog genoeg tijd? Of zullen we voor een keertje huren bij de surfschool.. Gaat wel sneller’. Deze gedachten schieten door mijn hoofd op dit moment..

Natuurlijk moet er gewerkt worden en ben ik afhankelijk van gasten. Komen er gasten inchecken, moeten er gasten uitchecken of moeten er kamers schoon gemaakt worden? Maar elk nadeel heeft z’n voordeel natuurlijk. We hebben geen werkgever en kunnen dus, mits de werkzaamheden het toelaten, best wel even een middagje surfen.. Toch? 🙂

Maar toch is er die twijfel hè.. Een soort van verwachting waar je zelf aan moet voldoen. Ook de 40-urige werkweek.. In Nederland heel normaal als je minimaal 40 uur per week fulltime werkt. Dit heeft ook lang in mijn hoofd gezeten, minimaal 40 uur per week moeten werken. Maar waarom? En van wie moet dat? Heel langzaam, maar dan ook heeeel langzaam heb ik dit na zo’n twee jaar iets los kunnen laten. Het eerste jaar kon ik niet eens een ochtendje ontspannen door het onrustige gevoel van moeten werken of dat er nog werk lag te wachten. Nu begin ik in te zien dat we de 40 uur makkelijk halen. Zelfs thuis ben je bewust of onbewust bezig met de BnB. Altijd even de agenda, mail en reserveringsoverzicht checken. Snel een mailtje of berichtje beantwoorden. Incheck in de avonden of gasten helpen met problemen.

Uitdagend is ook dat er altijd werkzaamheden zijn en dit nooit stopt. Als je het ene hebt afgerond, wacht het volgende en komen er weer klussen bij. En de combi computerwerk en klussen maakt het er ook niet makkelijk op. Ben je net met marketing dingen bezig, bedenk je je dat je nog dat er veel klussen op je wachten. ‘Maar oh nee, die kamers zijn bezet.. En als ik daar ga verven, heeft die kamer er last van. Eerst maak het blog wel af.. Oh nee, ik moet nog die airco’s checken. Oh ja, die gasten heb ik nog niet gesproken, nog even doen zo’.

MAARRRRRR…. wat nou als ik vanmiddag gewoon ga surfen? Er arriveren geen nieuwe gasten.. De agenda maak ik leeg en verplaatst ik naar morgen. Ontstaan er dan problemen? Nee? Mooi!! Met klussen kan ik morgen verdergaan en dat blog schrijf ik vanavond wel.
Oh ja, dat vriendje wat komt spelen.. Die kan gewoon mee toch? Surft volgens mij ook nog. Win- win situatie 🙂

En zo…. hebben we geleerd om te genieten… van de echt leuke dingen in het leven. We werken hard, maar het is zo belangrijk om te ontspannen. Hierdoor zijn we vrolijker, hebben meer energie en zijn veel leuker voor onze gasten.

En laat Bonaire nou de ideale plek zijn om even te ontspannen en tot rust te komen. Kom je het ook een keer uitproberen? 🙂

Tot de volgende!

Zonnige groet,

Jarl, Christine en kids