Gezond leven op Bonaire?

In Nederland probeerden we redelijk gezond te leven. In hoeverre dat natuurlijk mogelijk is met een pizzeria, chinees en cafetaria op de hoek 🙂

Dat wilt zeggen dat we er wel eens naar toe gingen, maar hiernaast probeerden we vooral verse producten te eten. Ook gingen we ons meer verdiepen in gezond voedsel toen we drie kleine kids hadden. Dus gingen op een gegeven moment de bakjes met worteltjes en radijsjes mee naar het werk 🙂

Maar ja, dan kom je op Bonaire en wil je het gezonde leefpatroon voortzetten… Je gaat naar de supermarkt, waar ze echt heel veel hebben (net een Albert Heijn of een Jumbo), maar alles is aardig prijzig. Vooral verse producten zijn prijzig… Denk aan een kiwi voor $ 1,30 (€ 1,10) of bloemkooltje voor $ 3,99 (€ 3,40). Dat was schrikken!
Je wordt hier wel inventiever van en gaat alleen kopen wat je echt nodig hebt. Zo weten we ondertussen wat bij welke supermarkt goedkoper is en waar je lokale groente of vis kunt halen. Natuurlijk zijn de prijzen hoger doordat (bijna) alles geïmporteerd moet worden en zijn er afspraken dat basisproducten niet duurder mogen zijn dan een bepaalde prijs, maar zoals gezegd als je vers wilt eten ben je toch al gauw een fors bedrag per persoon kwijt. En voor een gezin lopen deze kosten aardig hoog op. Gelukkig hebben we de lokale eetgelegenheden ook ontdekt. Hier kunnen we voor zo’n $ 25,- met het hele gezin eten. Maar of dit nou zo gezond is om meerdere keren in de week te eten.. Wel lekker in ieder geval.
En ja, het is waar… Een zonnetje en lekker windje nodigt veel sneller uit tot een lekker drankje op het terras of aan zee. Dus ja, we drinken iets meer als in Nederland 🙂
Zooo lekker die Amstel Bright…

In Nederland waren wij en de kids regelmatig verkouden, maar dit is ook niet vreemd als je kinderen in groep 1 en 2 hebt zitten. Dan wordt er wel eens een virusje mee naar huis genomen. Regelmatig had er iemand last van keelpijn of een verkoudheidje.
We wonen nu bijna anderhalf jaar op Bonaire en wij vinden het echt verbazingwekkend dat nog niemand van ons ziek of verkouden is geweest. Wel een “eiland virusje” waardoor we allemaal een keer moesten overgeven, maar verder geen ziekte, keelpijn of oorpijn. Zou het door de zon of de zee komen? Elke dag een lekker zonnetje op je huid en een paar keer per week in de zee zal zeker helpen. Klinkt goed he?

Verder ontbrak het ons in Nederland nog wel eens aan wat sporten of beweging. Natuurlijk werd de sportschool bezocht (begin heel veel, daarna steeds minder) en werd er wel eens gesquasht. Een baan waarbij je veel zit helpt ook niet natuurlijk.Hoe anders is dat in Bonaire?
Wij doen graag beachtennis, windsurfen, volgen kitesurf lessen en gaan naar TRX (Google maar effe) en de kids gaan naar atletiek, dansen, tekenles en zwemles. We leven natuurlijk ook veel meer buiten. We zijn fysiek ook zeker een stuk sterker geworden (vind vooral Jarl als hij weer in de spiegel kijkt 😉 en een bruin kleurtje doet wonderen.

Kunnen we dan de vraag beantwoorden of we hier gezonder leven? Qua voedsel en drankjes leven we iets ongezonder, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de zon en beweging. Dus wij hebben wel het idee dat we op Bonaire gezonder kunnen leven en dat vooral het buitenleven goed is voor het lichaam. Nu nog zelf vis vangen en eigen groente verbouwen en het plaatje is compleet 🙂

Tot de volgende keer!

Zonnige groet,

Jarl & Christine & Kids